Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Veelgestelde vragen

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

Wat is het verschil tussen groene en zwarte thee?

Het kleurverschil tussen groene en zwarte thee komt door het fermentatieproces, dit is het roesten/oxideren, het toevoegen van zuurstof aan het geplukte blad. Het kan zijn dat van dezelfde theestruik zowel zwarte als groene thee wordt geproduceerd.
Om groene thee te produceren, worden blaadjes geoogst en dan redelijk snel daarna opgewarmd door te stomen (Japanse stijl) of te wokken (Chinese stijl) Dit proces stopt het oxidatie-proces zodat de blaadjes hun kleur en verfijnde frisse smaak behouden.
Voor de productie van zwarte thee, woorden blaadjes na de pluk gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger om er al kerend veel zuurstof aan toe te voegen die het blad dan van oranje tot diepbruin tot zwart kleurt al naar gelang er zuurstof bij mag.
Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid, soms gebroken, soms gemalen. De thee wordt donkerder en ontwikkelen een sterke smaak en aroma.

+++

Wat is Orange Pekoe?

Pekoe thee is een fijne klasse theepluk die bestaat uit de jonge theeblaadjes en de knop. De verwerkte thee heeft gezet een rijke bosachtige geur met een vleugje bitterheid en een zoete afdronk. De term pekoe omschrijft de ongeopende knop (de tip) in de thee-pluk. De zin “a bud and a leaf”of “a bud and two leaves” worden gebruikt om de bladersoort van een pluk te omschrijven. Soms wordt er gesproken van “pekoe en een blad” of “pekoe en twee blaadjes”.

De term Orange heeft niets te maken met sinaasappels. Het kan betrekking hebben op de heldere oranje kleur van de gezette thee, maar de meesten geloven dat de term komt van de Oost-indische Compagnie, die een centrale rol heeft gespeeld bij de invoering van de thee in Europa. Mogelijkerwijs werd de thee gemerkt met “orange” om de suggestie te wekken van relaties met het huis van Oranje, nu de Koninklijke Familie, maar toen al de meest gerespecteerde familie van de Republiek der Lage Landen (als Stadhouders).

+++

Wat is oolong?

De term "oolong" betekent "zwarte draak" in het Chinees.

Oolong is een traditionele Chinese theesoort ergens tussen groene en zwarte thee. Groene thee is helemaal niet geöxideerd en zwarte thee is volledig geöxideerd. De oxidatiegraad van oolong thee ligt tussen de 10 en 75%. De smaak van de minst geöxideerde oolongs neigt naar groene thee met een frisse fleurige citrusachtige smaak. De meest geöxideerde neigen naar zwarte thee en bezitten een smaak van steenvruchten vaak omschreven als geroosterde abrikozen en perziken.

Gedroogde "Oolong"-theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geöxydeerde soort en tot een zwart draadachtig voorkomen voor de meest geöxideerde oolongs.

+++

Warm of koud bij heet weer?

Als het warm weer is ben je snel geneigd om een glas ijskoud water te drinken. Klinkt heel logisch, maar waarom wordt er dan weleens gezegd dat het beter is om hete thee te drinken bij warm weer?
Thermostaat
Het zou beter zijn om hete thee te drinken, omdat de hitte van de thee voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur zou zorgen. Vervolgens reageert je lichaam daarop door je ‘thermostaat’ lager te zetten, waardoor je lichaam dus afkoelt. En andersom zou dit betekenen dat je lichaam door het drinken van ijskoud water voor korte tijd afkoelt, maar dat je temperatuur uiteindelijk stijgt waardoor je het extra warm krijgt.
Waar of niet waar?!
In theorie klopt dit verhaal over je thermostaat, maar feitelijk zou je heel veel ijswater of heel erg veel hete thee moeten drinken wil je ervoor zorgen dat je thermostaat je lichaamstemperatuur laat dalen of stijgen. Bij een enkel glas water met ijsblokjes of een enkel glas thee is er namelijk bijna geen effect!
Voldoende vocht
Bij warm weer is het daarom veel belangrijker om voldoende vocht binnen te krijgen, dan om bezig te zijn met de temperatuur van het drinken. Vaak zweet je op dat soort dagen namelijk iets meer dan normaal en verlies je dus meer vocht. Zorg dus dat je genoeg drinkt! Een kind van 12 jaar moet bijvoorbeeld dagelijks 1 tot 1,5 liter vocht binnenkrijgen.

Bron: Roy van der Ploeg, Het Voedingscentrum via willemwever.nl
+++

Wat is Tulsi?

Tulsi staat ook wel bekend als “heilige”basilicum. Het komt van dezelfde familie als de gewone basilicum, is kruidig en krachtig en heeft volgens de Hindu religie een medicinale werking.
Tulsi is afkomstig uit India, waar het goed gedijt in een vochtig, tropisch klimaat. Het groeit als een struikje zo ongeveer 60 cm hoog en heeft geurige paarse of groene blaadjes met kleine witte paarsachtige bloemetjes. De blaadjes worden geoogst, voor gebruik in kruiden thee.

Er zijn 3 verschillende tulsi planten:
1. Krishna: Met paarse blaadjes en bloemetjes. Is kruidig, smaakt naar kruidnagel en laat een wat scherpe pepersmaak achter op de tong. Is ook een mooie plant voor in de tuin.
2. Rama: Volle groene bladeren en witte of licht-paarse bloemetjes. Is bekend om zijn kruidnagelsmaak, maar is milder en minder scherp dan de paarse tulsi. .
3. Vana: Een wilde plant, die groeit in het Himalaya gebergte en de Indiase hoogvlaktes. De plant heeft lichtgroene blaadjes en een fris citrus aroma, waardoor minder kruidig.

Zoals met alles uit de Ayurveda staat het internet vol met uitleg over de krachtige werking van dit kruid. En omdat het spul zijn oorsprong vindt in India is het ook omgeven met de nodige verhalen en legendes. Doe ermee wat je wilt. Wij vinden tulsi gewoon lekker als smaak toevoeging bij onze betere melanges. Check bijvoorbeeld de Sunny ananas thee. Ook lekker als IJSTHEE!

Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.