Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Thee drinken tijdens de zwangerschap. Mag dat wel?

zwanger en thee
Mag je eigenlijk nog wel thee drinken als je zwanger bent? En zo ja, hoeveel thee mag je dan? Best wel belangrijk om te weten, vooral omdat je toch het beste wilt voor je kindje in wording.
Volgens het Voedingscentrum kun je tijdens je zwangerschap vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Maar er zijn een paar kleine dingetjes en dat heeft te maken met de cafeïne die in thee zit. Bij thee noemen we dat theïne.
Teveel cafeïne is namelijk niet goed.

zwanger en thee

Gewone theesoorten

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft ligt de grens bij 300 milligram cafeïne per dag. Omdat de meeste vrouwen ’s morgens 1 kopje koffie drinken of op een andere manier extra cafeïne binnen krijgen in de loop van de dag, heeft het voedingscentrum de grens gesteld op 3 of 4 kopjes thee per dag (2 grote mokken). Nu lijkt dat heel weinig, maar het is een grens. Een gezonde grens! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat, als je een extra kopje thee pakt, er ineens vreselijke dingen kunnen gebeuren met je kindje. De grens die het voedingscentrum aangeeft gaat uit van de gezondste optie, dat wil zeggen een keertje overschrijden mág, maar maak er geen gewoonte van!

_X2A2795-2
Lemon love tea

Kruidenthee

Het is verstandig om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel zoethout-, venkel- en anijsthee te drinken. Zoethoutthee kan hoge bloeddruk veroorzaken. Bij een hoge bloeddruk komen er minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.

Venkel en anijs zijn plantengifstoffen en niet goed voor je ongeboren kind (punt!). Je mag het wel, maar dan met mate. Is je kindje eenmaal geboren dan is het beter om deze infusies helemaal achterwege te laten. Via de borstvoeding krijgen ze anders teveel plantengifstoffen binnen. Een beschuit met muisjes of gewone venkel kan geen kwaad, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee. Dat het zou helpen tegen darmkrampjes is een fabeltje!

Verse munt mag natuurlijk, het is goed voor de spijsvertering, maar het kán zijn dat je maag dan teveel maagzuur maakt. Vooral als je babytje vrij hoog ligt kan je dan soms last krijgen van oprispingen of pijn in je maag. Gewoon testen dus…

20160506_141205

SOORTEN THEE


Zwarte thee bevat ongeveer 2 keer zoveel theïne als groene thee. Witte thee bevat nog een derde minder theïne en is dus zeker de gezondste theesoort om te drinken tijdens je zwangerschap. Oolong zit qua cafeïne tussen zwarte en groene thee in.

thee white buds IG5-2
Witte puntjes thee

En dan is er Rooibos. Die bevat eigenlijk helemaal geen theïne. Dat heeft ermee te maken dat rooibos eigenlijk geen echte thee is, maar gemaakt wordt van de naaldjes van de redbush struik (of rooibossie). Maar natuurlijk betekent dat niet dat dit geen heerlijk drankje is! Dus…. ben je aan je max? Schakel dan lekker over op de rooibos. Dan kun je nog een hele avond gezellig door leuten zonder kwalijke gevolgen voor je kleintje!

Al eerder schreven wij over thee drinken en gezondheid. Wil je ook die bogs eens lezen ga dan naar
Thee drinken met je kinderen! of 6 Redenen waarom thee gezond voor je is!

Cupkes. Een cadeautje voor jezelf en voor je kinderen!


Volg ons ook op Instagram of Facebook !
Geschreven op 12-09-2016
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.