Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Hoe lekker is Japanse thee?

Al sinds mijn eerste thee cursusje ben ik gek op Japanse thee. De Guyokuro trok van het eerste moment meteen de aandacht.

gyokuro Japan NW

Zoals gewoonlijk met de dingen die ik mooi of lekker vind… er hangt ook een prijskaartje aan. Tóch wil ik jullie deze niet onthouden. Want als je een kopje Guyokuro Kusanagi hebt gedronken blijf je daar nog zeker een half uur van nagenieten. Het bevat namelijk ontzettend veel Umami, de speciale oosterse Japanse smaak, en hoewel ik een typisch Hollands wit neusje heb, drink ik deze thee net zo lief als menig mens uit Azië. De smaakjes die op je pallet komen zijn zalig! Aan de ene kant is ie wat noot-achtig, aan de andere kant proef je duidelijk iets van citrus en je krijgt zin in gezonde dingen, in sushi, in rijst met bosuitjes, ketjap en sesamzaadjes.

20160731_102458-2

Van de takjes van dezelfde theeplant wordt ook de Kukicha Japan gemaakt, ook wel twijgjesthee genoemd. Kukicha is één van de theesoorten die gebruikt worden bij een macrobiotisch dieet. Het is zeer geschikt voor kinderen en het wordt vaak toegevoegd aan verse sappen om daar een kinderdrankje mee te maken.

japan kukicha2

Kukicha Japan is uniek in de zin dat het van nature een zeer laag cafeïne-gehalte heeft , de cafeïne is er dus niet op chemische of industriële wijze aan onttrokken.
Kukicha heeft een milde, noot-achtige en licht romige smaak. Het wordt gemaakt van 4 soorten stammetjes, twijgjes en stengels van de Camellia sinensis (de Chinese theeplant). De ingrediënten van normale Kukicha zijn een bijproduct van de Sencha of Matcha. Als deze van de Gyokuro productie komen, dan draagt de thee de naam Karigane of Shiraore.

genmeicha2

Sommige Japanse theesoorten ben ik echt extreem dol op. Vanwege de umami! Zo is er de Genmaicha! . Een gedeelte van deze thee gebruiken we voor de “Sweet Popcorn thee”, één van onze Kekke kinderthees. Genmaicha wordt zelf ook wel "popcorn thee" genoemd vanwege de rijst die aan de thee wordt toegevoegd en dan na het roosteren op popcorn lijkt. Deze thee werd oorspronkelijk gedronken door arme Japanners, de rijst werd erdoor gedaan om de prijs daarvan te drukken. De thee staat ook wel bekend als een echte volksthee. Ook werd het veelvuldig gebruikt door mensen die om religieuze redenen aan het vasten waren of mensen die het lange tijd zonder eten moesten doen. Vandaag de dag wordt de thee door iedereen gedronken. En niet zonder reden want het is echt een super lekkere thee.

matcha

Dan is er natuurlijk de Matcha!
Vorig jaar verkochten we beginnersmatcha. Die was wat goedkoper, maar we zijn nu een volwassen theewinkel, dus we gaan voor de ceremoniële Matcha.

lekkere tafel

Matcha wordt gemaakt van in schaduw groeiende theebladeren, ook gebruikt voor het maken van Gyokuro. Matcha productie wordt enkele weken voor de oogst (maximaal 20 dagen) voorbereid, als de theestruiken worden afgedekt om direct zonlicht te voorkomen. Dit vertraagt het groeiproces, stimuleert een toename van chlorofyl, maakt de blaadjes donkerder groen en veroorzaakt de productie van aminozuren in het bijzonder van L-theanine (goed voor de ontspanning en slaap). Alleen de fijnste knoppen worden met de hand geplukt. Na de oogst, als de blaadjes worden gerold voor het drogen, is het resultaat een Gyokuro thee. Echter, als de blaadjes plat worden gelegd om te drogen, zullen ze wat verkruimelen wat bekend staat als Tencha. Deze Tencha kan vervolgens worden ontdaan van nerven en stammetjes en met een steen gemalen tot een fijne, felgroene, talkachtige poeder die wij kennen als Matcha! Het malen van 30 gram Matcha kan wel een uur duren.

CUPKES. Een cadeautje voor jezelf!


Volg ons ook op Instagram of Facebook
Wil je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link
Geschreven op 02-05-2017
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.