Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Het proeven van thee

Proef de verschillen!

Ruiken, slurpen, proeven! Die drie dingen zijn nodig voor een optimale thee beleving. Thee is namelijk net als een goede wijn. Elke plantage is anders, elk plantje is anders en elke oogst is anders. Dus ook elk slokje is anders. Wij vinden dat je die verschillen moet kunnen proeven! Op die manier is elk kopje een verrassing. Door te ruiken en te slurpen proef je ineens veel meer.

20180105_083620

Neus en mond

Proeven doe je met je neus en met je mond. Als je neus dicht zit omdat je bijvoorbeeld verkouden bent proef je een stuk minder. Als je inademt via je neus tijdens het proeven wordt smaak versterkt. En als je slurpt tijdens het proeven wordt het helemaal super. Dat laatste heeft te maken met je tong.


tong_1-100

De smaakjes op je tong

Aan de voorkant proef je zoet, aan de zijkanten zout en zuur en aan de achterkant bitter en dan komt er nog een hele speciale smaak bij, die je voornamelijk op het midden van je tong proeft en dat is umami.
Umami is een hartige oosterse smaak die al vroeg in Japan werd gebruikt, onder andere in sushi. Het betekent letterlijk “heerlijke smaak”. Je vindt het in kaas, in vis en in sommige groentes zoals tomaat en zeewier, in vlees, eend en kip. In China noemen ze dat xianwei .

_X2A8342

Slurpen

Bij thee zorgt de umami voor een lekkere nasmaak en die proef je beter als je een beetje slurpt. Net als alle andere heerlijke smaakjes die in de theeblaadjes besloten zitten trouwens. Als je slurpt wordt het theewater vermengd met zuurstof. Vloeistof worden weer druppeltjes in je mond en dan gaat de hele smakendoos voor je open. Zo kan het dat je bij sommige theesoorten ineens in de verte citrusvruchten of nootjes proeft. Soms komt er plotseling een vleugje bloesem naar voren van de groene theeplant of net als bij een goede wijn van de kruiden en bloemetjes in velden rondom de plantage.


20180105_082837

Verschillen zijn belangrijk

Bij grote theefabrieken zijn speciale theeproevers (sommeliers) in dienst om de verschillen op te sporen en door het toevoegen van andere theesoorten een melange te maken, waardoor tussen het ene zakje thee en het andere geen verschil meer bestaat. Op die manier smaakt bijvoorbeeld een kopje English breakfast thee - een melange van zwarte theesoorten - altijd hetzelfde. Dat kan handig zijn natuurlijk, want jij als consument weet dan meteen waar je aan toe bent.

Maar…. Wij vinden we die verschillen nou juist leuk en belangrijk. Want net als bij wijn zijn het die kleine verschilletjes die het proeven van thee nou net leuk maken.

Onze English breakfast thee

Bij onze English breakfast thee gaan we een stapje verder. We gebruiken zwarte theesoorten van verschillende plantages en van de beste kwaliteit. En elk jaar hebben we een nieuwe mix. Voor 2018 hebben we gekozen voor een blend van Ceylon Nuwara Elyia , Darjeeling Margaret’s Hope en de hele speciale Afrikaanse Rwanda Rukeri. Het resultaat is verrassend en Super lekker!


20171231_131023
Wil je ook eens proeven hoe lekker een breakfast melange kan zijn? Met dit theeproeverijtje bestaande uit 6 zwarte theesoorten kun je meteen aan de slag. Neem van 3 zwarte theesoorten een klein schepje, doe het bij elkaar in je filter en je maakt de lekkerste melange.
Heb je daar geen zin in, dan kun je natuurlijk ook gewoon de nieuwste English breakfast melange van de site bestellen, zoals wij die hebben samengesteld.
Het is in ieder geval altijd lekker en elk kopje is sowieso een verrassing op zich!

CUPKES. Een cadeautje voor jezelf !

Volg ons ook op Instagram of Facebook
Wil je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link
Geschreven op 05-01-2018
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.