Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Afrikaanse thee – geen simpele zaak

Sinds kort hebben we weer een nieuwe thee op de site staan en deze komt uit Afrika. De Kenia Kaimosi thee . En we zeggen het maar meteen… deze thee is niet FAIR TRADE. Verre van zelfs!

kenia1

Maar er is hoop...

We geven toe, tegenstrijdig is het wel. Absoluut ! We houden namelijk van mooie en natuurlijke producten, van kwaliteit, EN van goede arbeidsvoorwaarden.

Zo verkopen we rooibos uit Zuid Afrika. Maar rooibos is eigenlijk geen thee, omdat het niet van de Chinese theeplant komt.

Van de echte theesoorten hadden we er al twee uit Afrika in het assortiment opgenomen en daar zijn we super blij mee. Het gaat om de Tanzania Lupunde- de African Lady - en de Rwanda Rukeri , allebei zwarte theesoorten met een heerlijke smaak. De Rwanda Rukeri komt uit een land met een heftige geschiedenis dat bij de wederopbouw de natuur centraal heeft gezet. Sinds de oorlog is het gebruik van pesticiden in dit land verboden. Wat de kwaliteit betreft doen deze twee theesoorten zeker niet onder voor veel zwarte theesoorten uit India of China en dat proef je.

Rwanda Rukeri

Fair trade. Geen simpele zaak!

Behalve deze twee is het moeilijk thee te vinden die “netjes” wordt geproduceerd. Biologisch hoeft dan nog geeneens - je vindt in Afrika heel weinig Fair Trade. Een beetje net als met chocolade. Het werelddeel wordt aan alle kanten leeggeroofd en de mensen die het werk doen leven in grote armoede. We zijn begaan met Afrika. In de wereld economie betaalt het al eeuwen de prijs voor onze globalisering (toen heette dat kapitalisme of kolonialisme) , voor onze vervuiling en onze winsten. Als theehandel willen we graag thee verkopen uit dat continent, maar het is moeilijk kiezen juist omdat we vaak aanlopen tegen theesoorten die juist niet – totaal niet - voldoen aan onze principes.

kenia6

En toch is er hoop!

Ergens in onze zoektocht kwamen de Kenia Kaimosi tegen. Een thee die verre van FAIR TRADE is, maar wel hoop geeft voor de toekomst en voorlopig vinden we dat voldoende. De hoop komt van de lokale bevolking. Die komt in opstand tegen de lange lease contracten die de regering verleent aan plantages die hoofdzakelijk in Engelse handen zijn.

Een `staartje` van het kolonialisme. Rond 1900 was dat in Kenia heel gewoon. Veel plantages (het zijn er 19 in totaal) wisten in die tijd vruchtbare grond te leasen met contracten van 999 jaar! De afgelopen decennia gaf dat bij de bevolking behoorlijk wat weerstand. De lease contracten zijn inmiddels teruggebracht naar 99 jaar en …. Dat is nog steeds schandalig! De Afrikaanse bevolking is daar nog steeds niet blij mee en strijdt nog steeds.

kenia7

Natuurlijk kunnen wij de thee gaan “boycotten” en misschien komt de boodschap dan ook wel over. Maar het gaat hier om plantages en een boycot is niet alleen funest voor de sales maar ook voor de aanwas. Met andere woorden, dan gaan de plantjes verloren. En dat zou zonde zijn, want de thee die geproduceerd wordt en die we in ons assortiment hebben opgenomen is namelijk van bijzonder hoogwaardige kwaliteit. Wij zouden het erg vinden als dit prachtige Afrikaanse land deze “industrie” niet zou kunnen behouden.

Thee met een boodschap!

Dus hebben we ervoor gekozen deze thee te verkopen met een boodschap. Omdat we willen dat de plantages hun waarde en aanplanting blijven behouden. Op die manier kunnen we de Kenianen steunen en gunnen we hun de tijd om een manier vinden de Engelse producenten uit het land te weren en zelf deze plantages te gaan runnen. Kenia verdient die kans. Wij hopen dat in de toekomst ook andere Afrikaanse landen die kans krijgen en grijpen. Zodat we nog heel veel thee kunnen verkopen uit een werelddeel met heel veel mogelijkheden op dat gebied.

20171108_085232

Wil je al onze Afrikaanse thee eens proeven dan kun je kiezen voor onze Afrikaanse theeproeverij . Je krijgt dan van elke Afrikaanse theesoort een pakje van 50 gram, verpakt in een leuk doosje.

CUPKES. Een cadeautje voor jezelf !

Volg ons ook op Instagram of Facebook
Wil je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link
Geschreven op 22-11-2017
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.