Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Soorten thee

Chinese theeplant

We spreken enkel over thee wanneer we het hebben over het waterige aftreksel van de bladeren van de Camellia sinensis of Chinese theeplant. Alle overige drankjes zijn infusies, zoals bv. een kruideninfusie of een infusie van rozenbottel of linde.

5 soorten

Thee wordt volgens het verwerkingsproces en kwaliteit in vijf categorieën verdeeld: groene, zwarte (door de chinezen rode thee genoemd vanwege de kleur van de infusie), oolong, gele en witte thee. Ze komen allemaal van één en dezelfde plant namelijk de Camelia sinensis. Afhankelijk van het tijdstip waarop de blaadjes worden geplukt of de bewerking die ze ondergaan, krijgen ze een andere kleurbenaming. (Rooibos is eigenlijk geen thee maar een op thee gelijkende drank die wordt gemaakt van gedroogde naald-achtige blaadjes van de Aspalathus linearis, een plant uit de vlinderbloemenfamilie)

imke theeproeverij

Kwaliteit

De kwaliteit wordt door een aantal criteria bepaald, zoals de regio, de grond waarop de struiken groeien, het klimaat, de hoogte van de plantage, de hoeveelheid neerslag en het vakmanschap van de kweker. In China en India krijgt thee meestal de naam van de streek, terwijl in Japan de naam van de soort gebruikt wordt.

Flush

Elke plantage wordt verdeeld in verschillende tuinen, die op verschillende dagen worden geplukt. Na ongeveer 8 a 9 dagen beginnen de pluksters weer in het eerste deel. De theestruik heeft dan verse jonge blaadjes. De Flush verwijst naar het tijdstip waarop de blaadjes geplukt worden. Soms levert de First Flush (de eerste pluk) de beste kwaliteit, maar het kan ook zijn dat de Second Flush (tweede pluk) beter is dan de eerste. Tussen de eerste en tweede pluk wordt er gedurende enkele weken geen thee geplukt. De planten moeten weer even op adem komen.
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.