Servies & thee
Servies & thee
(Leeg)
Login

Geschiedenis

De Chinese legende

Het leukste verhaal over de oorsprong van de thee begint in het jaar 2737 voor Christus, toen de toenmalige keizer Shen Nung (of Shennung) door zijn enorme tuinen wandelde met een kopje heet water. Ook toen al werd water voor het nuttigen daarvan uit hygiënische overwegingen eerst gekookt. Hij viel onder een theeboom in slaap en ... enkele blaadjes van de theeboom vielen in zijn kopje. Toen hij wakker werd werd hij aangenaam verrast door de heerlijke geur die opsteeg uit zijn kommetje. Hij besloot ervan te proeven en... hij vond het zo heerlijk en versterkend, dat hij er steeds opnieuw van wilde drinken.

long jing

De legende van Kwan Yin

Deze legende stamt uit Fujian, in het zuiden van China. Daar bevond zich een tempel, gewijd aan de godin Kwan Yin. De arme boer kwam elke dag naar de tempel om te bidden. Op een dag verscheen de godin hem in een droom, die sprak "Buiten de tempel vind je een schat, voed hem met zachtheid en hij zal jou en de andere boeren veel rijkdom en geluk brengen. Toen de boer na de droom bij de tempel ging kijken vond hij daar een verwelkte struik. Hij gaf hem water en verzorgde het plantje goed. Enkele weken later zaten eer frisse, heldergroene blaadjes aan. Hij ontdekte dat je met de blaadjes een heerlijke drank kon maken en gaf er stekjes van aan de andere boeren in het dorp. Ze lieten de blaadjes in de zon drogen in een grote stenen wok. De thee werd bekend onder de naam Oolong. Met de opbrengst van de thee zorgden zij voor het onderhoud van de tempel, die aardig aan het vervallen was.

De Indische mythe

Een boedhistische monnik Bodhi-Dharma was van geboorte een prins die als grondlegger van het Zen-boeddhisme wordt gezien. Op een dag mediteerde hij in een grot in Noord-China, waar hij de gelofte deed om negen jaar te mediteren zonder te spreken of te slapen. Toen hij na een paar jaar toch door slaap dreigde te worden overvallen trok hij wat blaadjes van een struik die daar groeide, hij kauwde erop en werd zo fris dat hij de rest van de negen jaren zonder moeite door kon mediteren.

cherry blossom 2

De Japanse legende

De Japanse legende gaat ook over de monnik Bodhi-Dharma. Deze viel eens in slaap en droomde over alle vrouwen die hij eens had liefgehad. Toen hij wakker werd was hij zo boos omdat hij als monnik een dergelijke droom had gehad dat hij zijn oogleden afknipte en ze op de grond gooide. Uit deze oogleden groeiden twee theestruiken. Toen hij de blaadjes plukte en erop kauwde werd hij zo helder dat hij nooit meer tijdens het mediteren in slaap viel.
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.